Meer dan 90 organisaties streven naar groene en leefbare buurten

20/05/2025

Nieuwe samenwerking stimuleert duurzame mobiliteit bij woonprojecten

Vandaag kiezen al 25 steden en gemeenten voor meer groen en minder parkeerplaatsen in nieuwe woonprojecten. Dat doen ze door deelauto’s en/of deelfietsen te plaatsen. Tegen 2027 moet het aantal steden en gemeenten met zo’n aangepaste parkeernorm vertienvoudigen. Dat is de ambitie van de Green Deal ‘Deelmobiliteit en wonen’, die vandaag in Antwerpen ondertekend wordt. Meer dan 90 organisaties, waaronder 27 nieuwe partners, engageren zich om van deelmobiliteit een vast onderdeel te maken van nieuwe woonontwikkelingen. 

 

Parkeernormen worden aangepast aan de toekomst 

In de traditionele parkeernormen voor woonprojecten eisen steden en gemeenten vaak 1,5 parkeerplaats per woning. Vandaag durven steden en gemeenten zoals Mechelen en Kortrijk anders te denken. Ze eisen minder parkeerplaatsen: dat betekent minder verharding en meer ruimte voor groen en leefbaarheid. Dankzij de Green Deal worden steden, gemeenten en projectontwikkelaars gestimuleerd om deze normen te moderniseren en deelmobiliteit centraal te stellen.

 

Deelmobiliteit als nieuwe standaard 

Volgens onderzoek van Way To Go, de wegwijzer voor deelmobiliteit, vervangt één deelauto tot wel tien privéwagens. “Het integreren van deelmobiliteit in woonprojecten is essentieel om het gebruik ervan te normaliseren,” zegt Jeffrey Matthys, directeur van Way To Go.. “Met deze Green Deal willen we àlle Vlaamse steden en gemeenten de tools aanreiken om deelmobiliteit in woonomgevingen eenvoudig te omarmen. Wat nu pilots zijn, moet de standaard worden.” 

 

Concrete acties en samenwerkingen

De parkeernorm is maar een van de vele obstakels die de Green Deal wil aanpakken: de 90 ondertekenaars hebben  samen meer dan 400 acties gepland om van deelmobiliteit in de woonomgeving een succes te maken. Zo wil woonmaatschappij Thuispunt Gent criteria bepalen om te beslissen of deelmobiliteit moet worden voorzien bij sociale huisvesting, Stad Oudenaarde en Stad Eeklo voeren promotiecampagnes om het autodeelaanbod in diverse woonwijken bekender te maken, gemeente Haacht identificeert en verlaagt waar mogelijk drempels voor de instap van nieuwe gebruikers bij deelmobiliteit, Stad Hasselt stelt ambassadeurs aan als lokale aanspreekpunten voor deelmobiliteit in de woonwijken, Projectontwikkelaar Miix gaat in gesprek met Gentse autodeelaanbieders om het aanbod in de buurt van het project Porfier in Sint-Amandsberg te verhogen en Mobiliteitsaanbieder Dott biedt incentives aan voor gebruik deelmobiliteit binnen sociaal kwetsbare woonbuurten. 

De Green Deal ‘Deelmobiliteit en wonen’ is een initiatief van Way To Go, de Beroepsvereniging voor de Vastgoedsector, Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Departement Omgeving. Samen werken we aan een toekomst waarin duurzame mobiliteit toegankelijk is voor iedereen.